3x wandelen, eten en borrelen in Oisterwijk

De natuur intrekken om te wandelen is altijd een goed idee. Waarom Oisterwijk daarvoor de plek bij uitstek is? Omdat je daar heide, bossen en vennen combineert met een onwijs groot aanbod aan horecagelegenheden in het groen. In deze blog neem ik je mee op drie avontuurlijke wandelingen, waarbij je onderweg kunt genieten van de leukste hotspots met terrassen.

Voor het geval je nieuwsgierig bent welke ‘gids’ je mee op pad neemt? Ik ben Ine, een energieke wervelwind. Op mijn blog www.wereldwind.com deel ik al mijn outdoor avonturen - met en zonder kids - met je. Oisterwijk stond al lange tijd hoog op mijn wandel ‘wishlist’. Door de combinatie van schitterende natuur met de Bourgondische cultuur, staat hij nu absoluut aan de top van prachtige 'outdoorlocaties'. In dit artikel vertel ik je waarom.

1. Verrassende Vennenroute (Oisterwijkse Bossen en Vennen): 16 km of korter

De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn een ware trekpleister voor wandelaars. Dat is niet zonder reden! Het gebied staat bekend om zijn prachtige landschap met uitgestrekte bossen, heldere vennen en schilderachtige paden. Daarbij zijn er goed gemarkeerde wandelpaden en knooppuntenroutes die wandelaars van ieder niveau door het gebied leiden. De paden bieden een gevarieerd landschap, waaronder heidevelden en vennen, wat zorgt voor leuke afwisseling tijdens je wandeling. Extra pluspunt? Je kruist diverse horeca-hotspots om de benen te laten rusten, terwijl jij je calorieën aanvult.

Zelf liep ik de Verrassende Vennenroute. Deze wandelroute, van maximaal 16 km, voert je door het hart van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Een genot van een hike, waarbij je met plezier pauze neemt op een bankje langs een van de vennen: om wat te drinken en dromerig voor je uit te staren. Ik koos voor het Goorven om letterlijk en figuurlijk even stil te staan. Wat een magische plek. Het is dan ook niet voor niets het meest gefotografeerde ven van deze route. Voor de vroege vogels: dit ven wordt geroemd vanwege de prachtige zonsopkomst. Als je geluk hebt, maakt de mysterieuze mist over de vennen, samen met de prachtige gouden gloed van de zon, het plaatje voor je compleet. 

  Lekker zelf bepalen

  Voordeel van deze route is dat je zelf het startpunt, de tussenstops en de totale lengte van de route bepaalt. Parkeren doe je bij de diverse horecaplekken of natuurpoorten aan of vlak bij de route. Wil je een minder lange, maar niet minder indrukwekkende wandelroute? Kies dan voor de Vennenpracht wandeling van 5 km. Deze wandeling leidt je langs een aantal bekende (Van Esscheven) en minder bekende vennen (Groot en Klein Ader).

  Meer info over de verhalen achter de vennen vind je hier. Ook op de site van Natuurmonumenten kun je terecht voor meer info over de Oisterwijkse Bossen en Vennen en wandelroutes in dit gebied.

  Op tijd pauzeren

  Zelf parkeerde ik de auto bij Boshuys Hermitage in Oisterwijk (tussen knooppunt 92 en 5). Een betoverend mooie plek aan een vijver in het groen. Terwijl jij op het terras je route bekijkt, zwemmen de eenden gastvrij langs. PS: de ceasarsalad is een aanrader! Vanuit hier is het makkelijk om de route op te pikken.

  Tijdens het wandelen passeer je veel andere Bourgondische trekpleisters zoals: Meneer van Eijck (tussen knooppunt 34 en 11), Boshuis Venkraai (tussen knooppunt 38 en 63) en Groot Speijck (tussen knooppunt 42 en 44). Groot Speijck bevindt zich in het pand van het Bezoekerscentrum Oisterwijk. Hier word je door vrijwilligers hartelijk welkom geheten. Met veel plezier vertellen zij je alles over de routes en hun werk. Er stond zelfs een vrijwillige natuurgids, naast een opgezet vosje, klaar om de wandelaars te voorzien van tips. Gastvrij en handig! 

  Zelf stapte ik nog wat meters door en stopte vervolgens bij Restaurant Speijck, bij knooppunt 44. Een bruisende plek waar fiets- en wandelroutes samenkomen. Op het eigentijdse terras, met hippe zwarte stoelen en sfeervolle aankleding, streek ik met veel plezier neer voor een speciaalbiertje en een borrelhapje. Al nippend geniet je hier van alle fietsers en wandelaars die voorbij komen. Na deze topper van een rustpauze huppel je waarschijnlijk naar jouw eindpunt van de wandeling (ik wel in ieder geval). 

   2. Hertogen en Heideroute (Natuur Kampina en Landgoed Nemerlaer): 17 km of korter
    

   De wandeling, de Hertogen- en Heideroute, is echt de moeite waard om de natuur en de Bourgondische cultuur van Oisterwijk in al zijn facetten te ontdekken. Een leuke - en erg leerzame - plek om de route te starten is bij Bosrestaurant De Belvertshoeve (knooppunt 29). Waarom ik leerzaam zeg? Omdat de horeca onderdeel uitmaakt van De Belvertshoeve, waar jongeren begeleid wonen, leren en werken. Het verhaal van deze mooie stichting lees je hier

   Omdat de kaart te veel lekkers bood, waardoor kiezen je haast onmogelijk wordt gemaakt, was ik blij met de seizoenstip van de gastvrouw: een brioche broodje met zalm, ei en asperge en een goddelijke Hollandaisesaus. Het water loopt me nog in de mond… Je bord leeg? Dan pik je vanaf hier makkelijk de route op. Deze route is 17 km lang, maar je kunt de route probleemloos inkorten. 

    Persoonlijk vind ik dit natuurgebied een soort sprookjeswereld. Het landschap is zo afwisselend. Je passeert naaldbossen, vennen, heide en weilanden. De rust die over me heen viel toen ik lange tijd over het heidegebied liep is niet te beschrijven. Onderdeel van deze route is naast een deel van het Kampina natuurgebied ook het Landgoed- en Kasteel Nemerlaer. Bij dit historische kasteel aangekomen kan ik je adviseren plaats te nemen bij Souterrain De Twaalf Trappisten (tussen knooppunt 36 en 35) voor, heel verrassend, een lekkere Trappist met borrelplank op het terras. Vanuit het terras kijk je de kasteeltuin in terwijl voor je het kasteel, in al zijn glorie, zijn historische verhaal aan je vertelt. Een andere leuke plek die ik tegenkwam, mochten jouw pauzemomenten anders vallen dan die van mij, is onder andere allemansvriend Taverne de Posthoorn (bij knooppunt 5). 

    Meer informatie over natuurgebied Kampina vind je hier. 

    3. Hei- en Beerze wandeling (Dal van Beerze): 11 kilometer of korter
     

    De Hei en Beerze wandeling neemt je mee door het Dal van de Beerze, op de grens van de gemeenten Oisterwijk en Oirschot. Het is een waterrijk gebied met veel vogels en bijzondere planten. Je vindt er kleine weilanden, die worden doorsneden door dijkjes, rijkelijk begroeid met eiken en rijen populieren. Waterdichte (wandel)schoenen zijn in de herfst, winter en vroege voorjaar een aanrader! Deze wandeling is 11 kilometer, maar je vindt hier ook twee andere suggesties in de buurt van 5,1 en 7,8 kilometer. Voor ieder wat wils dus. Wil je meer over dit gebied te weten komen? In onder andere deze routeflyer vind je meer info over het gebied Dal van de Beerze, inclusief nog een wandeling van 15 kilometer mocht je nog wat langer willen rondstruinen.

    Een leuke plek om je wandeling te beginnen is De Gerrithoeve (vlakbij knooppunt 17): een goed en gezellig vertrek- en eindpunt voor een kop koffie, lunch of afsluitend verfrissend drankje. Terwijl ik genoot van het 12-uurtje - en een onderhoudend gesprek met de vriendelijke bediening - probeerde de boerderijkip met ‘bedelend’ gekakel een restje te scoren. Kortom, er hangt hier een vrolijke en gastvrije boerderijsfeer. Vanuit deze plek stap je, als je bij de uitgang linksaf slaat en langs de bijbehorende camping loopt, zo het natuurgebied in. Veel groen en rust gegarandeerd!
     

     Bonustips

     Wil je het maximale uit je bezoek aan Oisterwijk halen? Dan heb ik nog een paar extra tips voor je:

     • Zonsopkomst of -ondergang Oisterwijkse Vennen: zoek een van de vele bankjes met leuke teksten langs de vennen op en geniet van de eerste of laatste zonnestralen op je huid. Zie hoe de lucht en het landschap onder de zon langzaam veranderen. Wie weet spot je zelfs een romantisch koppeltje zwanen dat samen met je van de zonsondergang geniet. PS: vergeet je anti muggen spray niet, want de vennen lokken ook de muggen. 
     • Bourgondische sfeer in het centrum: ga overdag de natuur in en zoek in de avond zeker de gezelligheid van het centrum van Oisterwijk op. Want culinair, bourgondisch en gezellig: deze kernwoorden zijn op dit dorpscentrum van toepassing. Geniet van de vele sfeervolle cafés, restaurants en terrassen. Een leuke allemansvriend is Eetcafé de Tijd. Zowel op het terras als binnen biedt de kaart voor ieder budget en ieders smaak uitkomst. Deze ‘huiskamer’ wil dat je je thuis voelt en daar werkt het team hard aan mee. Dat zie en voel je. Deze ‘woonkamer van Oisterwijk’ is iedere dag open van 8 tot 24 uur. Dat zegt genoeg over hoe graag ze je zien, toch? Meer tips over bourgondisch en gastvrij genieten vind je op deze website.

      

      • Terras De Tijd
      • Streekproducten: Oisterwijk staat bekend om haar streekproducten. Je proeft en shopt hier lekkernijen met een bourgondische inslag: van eerlijk vlees tot verse zuivel en van overheerlijke aardbeien en asperges tot huisgerookte paling. Ga op een culinaire ontdekkingsreis en proef de lokale smaken!
      • Paarse heide in augustus: plan je bezoek aan de heidegebieden van Oisterwijk zeker ook in augustus. Dan kleurt de heide zo prachtig paars en is het een lust voor het oog. Maak de mooiste foto's en laat je betoveren door het landschap.
      • Wil je nog meer wandeltips, kijk dan op Wandelen in en om Oisterwijk.