Verhalen Oisterwijkse vennen

Oisterwijk staat bekend om haar bossen en vennen. Elk van deze prachtige vennen heeft zijn eigen, unieke verhaal. Benieuwd naar welke verhalen dit precies zijn? Ga dan even rustig zitten op een van vele bijzondere bankjes langs de vennen en lees hieronder meer!

Adervennen (Groot en Klein)

Hoe deze vennen precies aan hun naam zijn gekomen weten we niet zeker. Volgens de een verwijst de naam naar de wateraders die onder in de bodem zitten. Volgens de ander is het een verbastering van het woord adder. Waar de naam ook vandaan komt, mooi zijn ze zeker. 

Brandven 

Uit dit ven werd vroeger het bluswater gehaald wanneer er ergens in de omgeving brand uitbrak. Tegenwoordig hebben we hier gelukkig de brandweer voor, maar het ven heeft hier wel zijn naam aan te danken.  

Brouwkuip

In dit kleine vennetje spoelde de Oisterwijkse brouwers vroeger hun kuipen schoon. Velen denken dan ook dat hier de naam van het ven vandaan komt. Anderen beweren weer dat dit ven simpelweg de vorm heeft van een brouwkuip en daarom ook zo heet. 

Diaconieven 

Dit ven was vroeger in bezit van de Tilburgse Diaconessen, nonnen die ook actief waren als zuster. Ze gebruikten het ven om lekker in te zwemmen, iets wat de Oisterwijkse bevolking later overnam. In 1913 was dit het eerste ven dat Natuurmonumenten in Brabant kocht.

(Achterste en Voorste) Goorven 

Het Goorven is het meest gefotografeerde ven. Bij geen enkel ven kun je meer genieten van de ochtend- of avondzon en schitterende kleuren! Het ven dankt zijn naam aan het oude woord voor moeras, namelijk goor. Vroeger werd rondom dit ven turf gestoken. Dit was een smerig klusje en iedereen kon zien wanneer je een dagje 'in het goor' bezig was geweest. En wist je dat de dennen rondom dit ven werden vroeger gekapt voor de mijnbouw in Limburg? Ze werden gebruikt om de mijngangen te stutten. Dennenhout kraakt namelijk voordat het breekt. Hierdoor hadden de mijnwerkers tijd om te ontsnappen wanneer er een gang op instorten stond. 

Heiven 

Rondom dit ven stonden vroeger allerlei heideplanten, vandaar de naam. Dit kleine vennetje wordt gevoed door regenwater. 

Klompven

Dit ven is door mensenhanden uitgegraven, anders dan de andere vennen die duizenden jaren geleden zijn ontstaan tijdens de ijstijd. Het Klompven komt uit de koker van tuinontwerper John Bergmans en is vernoemd naar zijn vorm. 

Kolkven 

Dit prachtige ven is een beetje een vreemde eend in de bijt. De meeste vennen in Oisterwijk zijn namelijk uitgestoven door poolwinden. Het Kolkven niet. Dit ven is gevormd door het kolkende water van een oude smeltwater-rivier. Hieraan dankt het dan ook zijn naam.

Lammerven 

In dit ven werden vroeger lammetjes ofwel lammeren gewassen. Hun wol bracht meer op als het schoon was. 

Staalbergven 

Dit ven is vernoemd naar een van de vroegere eigenaren. Tegenwoordig wordt dit ven vooral gebruikt om lekker in te zwemmen. Elke zomer komen mensen uit de weide omgeving naar dit ven om verkoeling te zoeken. 

Speijckven 

Het Speijckven is door mensen uitgegraven. Anders dan de andere vennen die na de ijstijd door weer en wind zijn ontstaan. In de buurt van dit ven kun je het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten / Natuurpoort Groot Speijck vinden. Kijk eens goed rond, je kan hier namelijk zomaar een ijsvogel spotten op een van de laaghangende takken. 

Van Esscheven 

Dit ven is vernoemd naar de familie Van Essch. Deze familie behoorde vroeger tot de notabelen van Oisterwijk. In de zomer kun je bij dit ven goed vleermuizen spotten. Deze vliegen dan rond de schemer laag over het water op jacht naar insecten. 

Witven 

Het prachtige Witven dankt zijn naam aan de mooie witte zandbodem die je kunt zien wanneer je aan de oever staat. Daarnaast kun je hier prachtige witte waterlelies vinden. Heb je ze al gespot?