Wandelen buiten de gebaande paden

Heb jij zin om nieuwe plekken te ontdekken? Dat komt mooi uit, want in dit artikel maak je kennis met vier wandelgebieden en -routes die je waarschijnlijk nog niet of minder goed kent. Ga het avontuur aan en geniet van de rust en schoonheid die de natuur van Oisterwijk te bieden heeft.

Hoi! Mijn naam is Evelien Oerlemans en ik blog over fotografie en fotogenieke plekjes op fotografille.nl. Vorige maand kon je lezen over de meest fotogenieke plekken in de gemeente Oisterwijk. Maar er valt nog zo veel meer te ontdekken! Daarom ben ik op pad gegaan buiten de gebaande paden en wil ik vier onbekendere wandelgebieden en -routes met je delen. 

4x minder bekende Wandelgebieden en -routes in Oisterwijk

1. Vogels & Vennenroute

Als eerste liep ik (een deel van) de Vogels & Vennenroute. Een diverse wandeling die langs verschillende vennen komt en waar je langs riviertje de Reusel loopt, maar die ook mooie stukken van het Brabantse platteland laat zien. Omdat het een knooppuntenroute is, is de wandeling zo lang en zo kort te maken als je zelf wilt. 

De wandelroute bleef me iedere keer opnieuw verrassen door de vele bruggetjes, doorkijkjes richting het water, waterlelies en vergezichten. Ook als vogelliefhebber is deze route de moeite waard, je hebt grote kans om een grutto of andere weidevogels te spotten tijdens deze wandeling. Zin in een verfrissend drankje of een lekkere lunch? Er zijn genoeg horecapunten onderweg voor een fijne tussenstop. Zo kun je vol energie weer verder.

Startpunt: Parkeer bij Proeflokaal Bregje aan de Moergestelseweg 123 in Oisterwijk. Loop een paar meter over het fietspad en ga dan rechtsaf het bos in voor het begin van de route. Of begin bij 't Stokske aan Zandstraat 1 in Moergestel of bij Klein Speik aan de Bosweg 140 in Oisterwijk. Ook hier kun je goed parkeren.

2. Heukelommetje en Galgeven-wandeling

Op zoek naar een stukje authentiek boerenlandschap? Dan is wandelroute Heukelommetje Plus echt iets voor jou. Tijdens deze wandeling kom je koeien tegen, loop je langs maïsvelden en steek je riviertje Voorste Stroom over door middel van een leuke houten brug. Je komt zelfs nog door een stukje moerasachtig gebied. 

Een leuke wandeling van enkele kilometers die je zelf kunt inkorten of uitbreiden door middel van knooppunten. Het bruggetje is een leuke extra tijdens de leuke en afwisselende route. Wil je wat langer wandelen in het gebied van de Voorste Stroom tussen Oisterwijk en Tilburg? Dan is ook de wandelroute Duurzaamheidsvallei een aanrader.

Wil je liever wandelen langs vennen? Dan is de Galgeven-route beter geschikt. Een deel van deze route is gelijk aan het Heukelommetje, maar in plaats van het boerenlandschap vind je hier meer bebossing en water. Het Galgeven is één van de grootste vennen van Oisterwijk en ook het Keelven en Schaapsven liggen aan deze route.

Startpunt: Parkeer bij Café Mie Pieters aan de Laag Heukelomseweg 13 in Heukelom. Tegenover het café start de route ‘Heukelommetje Plus’. Voor de Galgeven-wandeling kun je ook parkeren op ‘Parkeerplaats Schaapsven’ Hoevenseweg 8 in Oisterwijk.

3. De Rosep-wandeling

Wandelen langs een kronkelend beekje is altijd een goed idee. Beekje De Rosep is zo’n plek die hier heel geschikt voor is. Zeker wanneer de zonnestralen dit gebied omtoveren tot een sprookjesbos. Het wateroppervlak schittert en in de herfst kom je hier overal paddenstoelen tegen.

Niet de hele wandelroute loopt langs dit beekje, je wordt getrakteerd op een combinatie van natuur en cultuur tijdens deze wandeling. Houd je ogen open, want onder andere konijnen, egels en eekhoorns verblijven graag in dit gebied.

Startpunt: Parkeer bij De Rozephoeve aan de Rosepdreef 13 in Oisterwijk. Op dit landgoed kun je ook overnachten op de minicamping of in de appartementen én er is een landwinkel waar je allerlei streekproducten kunt kopen. Goede startpunten zijn ook: Streekpark Klein Oisterwijk aan Oirschotsebaan 6 in Oisterwijk en Meneer van Eijck aan de Rosepdreef 4 in Oisterwijk. Op Klein Oisterwijk vind je behalve restaurant De Drie Vennen een ruim aanbod aan outdooractiviteiten, de bekende trapfietsen van Piet Plezier en een Escaperoom. Je kunt er ook overnachten, net als bij Hotel Restaurant Meneer van Eijck.

4. Lammervennenwandeling

De laatste plek die ik bezocht begon op bekend terrein. Ik parkeerde mijn auto in de buurt van het Voorste Goorven en liep het pad verder door tot Boshuis Venkraai. Vanaf daar startte ik de Lammervennenwandeling. Net als de andere routes is ook deze route weer erg gevarieerd met mooie plekken om te ontdekken. Zo loop je langs een prachtig veld vol (paarse) heide, kom je over een bruggetje en moet je even stilstaan bij het prachtige Lammerven.

De route is enkele kilometers lang, maar kan uitgebreid worden door er bijvoorbeeld een stuk van de eerdergenoemde Rosep-wandeling aan vast te plakken. Liever omgeven door water? Neem dan een rondje om het Groot Kolkven mee in je route.  

De wandelroutes Lammervennen en Kolkven kun je ook lopen door de paaltjes met witte pijlen van Natuurmonumenten te volgen.

Startpunt: Parkeer op het parkeerterrein op de kruising van de Bosweg en de Heisteeg in Oisterwijk. Loop het pad door tot aan Boshuis Venkraai, hier start de Lammervennenwandeling. Bij terugkomst is dit ook een leuke plek voor een hapje en een drankje. Parkeren en nagenieten van je wandeling kan ook bij Streekpark Klein Oisterwijk aan de Oirschotsebaan 6 in Oisterwijk. 

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen inspireren om eens een andere wandeling uit te kiezen en jezelf te verrassen met de bijzondere natuur die de gemeente Oisterwijk te bieden heeft. Wil je nog meer wandeltips, kijk dan op Wandelen in en om Oisterwijk op deze site.