De allermooiste dorpen van Nederland

Oisterwijk, eén van de allermooiste dorpen van Nederland!

17 augustus 2020 - De ANWB-verkiezing rond het Allermooiste dorp van Nederland is beslecht: Winsum mag zich Het Allermooiste dorp van Nederland noemen!  Na uitvoerig beraad koos de jury het Groninger dorp uit een Top 5, waarin ook Oisterwijk (NB), Elsloo (LB), (FR) en Urk (FL) belandden. 

Oisterwijk haalde dus de Top 5! De jury roemde Oisterwijk om de typisch Brabantse sfeer én ligging: ‘Vooral het centrum, De Lind – een mooie streep groen, heeft grandeur. Dé plek om te shoppen en de bourgondische mens tevreden te stellen in een van de vele restaurants met lekkere terrassen (hoe Brabants!).  Het dorp ligt jaloersmakend mooi in de bossen. En dan die heide en die mooie spiegelende vennen!’

Ga de dorpen zelf bekijken!

Tijd om er zelf op uit te gaan en die parels van Nederlandse dorpen te ontdekken. Dat kan door een route te fietsen of wandelen, een arrangement te boeken voor een paar daagjes weg of het boek te kopen waarin de Top 50 wordt besproken.

Fietsen en wandelen

De meeste dorpen van de Top 50 worden aangedaan door een fiets- of wandelroute (in het boek vind je hiervan een overzicht, je kunt ook kijken op fietsroutes of wandelroutes). Deze routes voeren door de Top-5 dorpen:

Overnachten in het groen

Een bezoek aan Oisterwijk leent zich uitstekend voor een langer verblijf. Bekijk hier welke overnachtingsmogelijkheden er in Oisterwijk liggen en combineer dat met een bezoekje.

Boek: De allermooiste dorpen van Nederland

Terpdorpen, lintdorpen, dijkdorpen, kerkdorpen, ringdorpen en een bergdorpje. Samen met de lezers van de Kampioen selecteerden we de 50 allermooiste dorpen. Aan de hand van prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, en verhalen van of over dorpsbewoners presenteren we deze uitverkoren dorpen in het lijvige boek 'De allermooiste dorpen van Nederland'. je kunt het boek kopen bij Boekhandel Oisterwijk of hier bestellen.

Een verkiezing, een boek

Het is de eerste keer dan ANWB deze verkiezing organiseert, maar niet de eerste keer dat ANWB de Nederlandse dorpen onder de aandacht brengt. In 1990 verscheen al een dikke pil genaamd Dorpen in Nederland, waarin 250 dorpen en stadjes werden beschreven. Dit keer, dertig jaar later, vroegen we de ANWB-leden en Kampioen-lezers om hulp. En die kregen we: dertigduizend mensen stemden op een van de veertig dorpen van de longlist of droegen hun eigen favoriete dorp aan. En zo ontstond een lijst met de vijftig allermooiste dorpen van Nederland. Dorpen die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn! We noemen ze nog maar een keer:

 • Drenthe: Frederiksoord, Gees , Havelte

 • Flevoland: Urk

 • Friesland: Hogebeintum, Hollum, Oost-Vlieland, Schiermonnikoog, Warstiens

 • Gelderland: Acquoy, Hoog-Soeren, Neerrijnen, Oosterbeek, Vorden, Spijk

 • Groningen: Garnwerd, Middelstum, Niehove, Winsum, Zoutkamp

 • Limburg: Elsloo, Griendtsveen, Kessel, Noorbeek, Oud-Valkenburg, Steyl, Vijlen

 • Noord-Brabant: Hilvarenbeek, Moergestel, Oisterwijk

 • Noord-Holland: Bergen, Broek in Waterland, De Rijp, Laren, Middenbeemster, Zaandijk

 • Overijssel: Giethoorn, Oud-Avereest

 • Utrecht: Lage Vuursche, Linschoten, Loenen aan de Vecht, Renswoude

 • Zuid-Holland: Abbenbroek, Maasland, Noordeloos, 't Woudt

 • Zeeland: Dreischor, Nisse, Noordgouwe, Wemeldinge

Uit de stemming rolde de Top 50 Allermooiste dorpen van Nederland en de Top 5: Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR), Winsum (GR) en Urk (FL). De jury (bestaande uit: Wim Daniëls: cabaretier en auteur, Jaap Evert Abrahamse, architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Marieke Haafkens, ANWB Eropuit, route-expert) reisde vervolgens het hele land door om de dorpen te bezoeken en te beoordelen op:Authenticiteit (echt dorp of museum?), ruimtelijke samenhang (dorp met duidelijke kern?), levendigheid: winkels, kroegen, markt, dorpsplein, monumenten en in het oog springende gebouwen, verhouding bebouwing/groen en Recreatief aspect: wat kun je er zien/doen? Na uitvoerig juryberaad – en fikse discussies – koos de Jury Winsum als allermooiste.