Oisterwijk, eén van de allermooiste dorpen van Nederland!

In augustus 2020 riep de ANWB Oisterwijk uit tot een van Allermooiste dorpen van Nederland. Oisterwijk belandde, achter winnaar Winsum en samen met Elsloo (LB), (FR) en Urk (FL) in de Top 5. 

De jury roemde Oisterwijk om de typisch Brabantse sfeer én ligging: ‘Vooral het centrum, De Lind – een mooie streep groen, heeft grandeur. Dé plek om te shoppen en de bourgondische mens tevreden te stellen in een van de vele restaurants met lekkere terrassen (hoe Brabants!). Het dorp ligt jaloersmakend mooi in de bossen. En dan die heide en die mooie spiegelende vennen!’

Het is die unieke combinatie van een monumentaal dorpshart dat bruist van gezellige levendigheid en iconen van een rijke historie en daaromheen, op slechts een steenworp afstand, prachtige natuurgebieden om in te wandelen en fietsen. Kom het zelf ontdekken!

Het dorp

Klein maar fijn: Oisterwijk zit vol verrassende winkels, boetiekjes, galeries, delicatessen en bezienswaardigheden. Zoals de beroemde eeuwenoude lindeboom achter het imposante Raadhuis en het romantische Trouwlaantje ervoor. Oisterwijk is ook het thuis van Meester Patissier én Meester Boulanger van Robèrt van Beckhoven. En van het Europees Keramisch Werkcentrum. Hier komen kunstenaars, ontwerpers en architecten vanuit de hele wereld om te experimenteren met keramiek.

Je rondgang door het hart van het dorp onderbreek je met plezier bij de Oisterwijkse horeca. Dit is Brabant op zijn best met al die gezellige cafés en restaurants.

Vergeet daarbij zeker niet een kijkje te nemen in de andere kernen Heukelom en Moergestel en Haaren. Ook zij zijn een lust voor het oog. Niet voor niets hoorde Moergestel tot de Top 50 van mooiste dorpen in het land!

De natuur

Parel in ’t groen. Die bijnaam dankt Oisterwijk aan de unieke ligging in de natuur. De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn elk seizoen even bijzonder. Langs de tachtig vennen is het heerlijk wandelen en fietsen. Ook op De Kampina, een van de grootste heidegebieden van Nederland, kun je uren dwalen en je laten verrassen door de enorme rijkdom aan planten en dieren om je heen.