Locaties en recepten lO'cal food fietsroute

In Oisterwijk vind je veel heerlijke streekproducten. Verse aardbeien, asperges, groenten, zuivel, Wagyuvlees, geitenkaas, .... Te veel om op te noemen. 

Met de lO'cal foodroute fiets je langs boerderijen en streekwinkels en trap je verse ingredienten voor een lekkere maaltijd bij elkaar. De recepten voor deze maaltijd vind je hieronder. Net als meer informatie over de locaties langs de route. Je kunt natuurlijk ook zelf kiezen welke producten je koopt!

1. Tuin de Es: biologische tuinderij, zorgboerderij èn winkel

Tuin de Es is een mooie en veelziijdige tuinderij in Haaren. Passievolle eigenaren zijn Bart en Daniëlla. Je kunt hier terecht voor biologische groenten en fruit. Ook bieden ze dagbesteding aan mensen met een zorgvraag en organiseren ze regelmatig workshops, aanschuifmaaltijden en (wildpluk) wandelingen langs de gewassen.

Op de tuinderij telen ze zo'n 80 soorten groenten, helemaal biologisch. Zo zul je hier geen bestrijdingsmiddelen zien en wordt er bemest met eigen compost, natuurcompost en koeienmest. De Es heeft een ruime winkel, waar zij behalve hun eigen groenten en fruit verkopen ook een aantal producten van collega's uit de buurt verkopen, zoals vlees, kaas, jam, kruiden en ijs!

2. Het Kruidenrijk

Bij Het Kruidenrijk verbouwen Rene en Yvonne in hun eigen tuin maar liefst 60 verschillende soorten geneeskruiden op een ecologische manier. De kruiden worden met veel zorg en aandacht verbouwd, geoogst, gedroogd, verkleind en verwerkt tot een groot aantal gezonde kruidenproducten. En dit gebeurt allemaal met de hand!

De kruidentuin is zo aangelegd dat het voor de mens, dier en kruid een aangename en plezierige plek is om te zijn. De eindproducten worden verkocht in de tuinwinkel en webwinkel Wil je meer leren over kruiden en de geneeskrachtige wijze ervan? Dan kan je ook bij het Kruidenrijk terecht. Yvonne en Rene geven diverse workshops over geneeskundige kruiden.

3. Geitenhouderij van Houtum

In Haaren staat de boerderij van familie van Houtum. Twee keer per dag melken ze hun melkgeiten. De melk verwerken ze o.a. in de heerlijke kaas die ze verkopen vanuit hun eigen geitenkaasautomaat, die zeven dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur open is.

Je kunt kiezen uit maar liefst allerlei soorten harde geitenkazen. Van jonge, oude geitenkaas tot kaas met italiaanse kruiden of honing/klaver. De kazen zijn echt lekker! Proef en ervaar het zelf. Ook kun je bij de geitenhouderij terecht voor informatie over dieren en de kaas. 

4. Kuipers Streekproducten

De familie Kuipers verkoopt aardbeien, kersen en aardappelen uit eigen kwekerij. Afhankelijk van het seizoen kun je deze overheerlijke producten uit de automaat halen. Deze is elke dag van 8.00-20.00 uur 'open'.

5. Boerderijwinkel Het Belvershuys

Miriam en René Witlox van Het Belvershuys willen boeren en burgers verbinden. Dit doen ze in hun sfeervolle boerderijwinkel, waar ze eigen varkensvlees en en uitgebreid assortiment aan streekproducten van collega's verkopen. Ook hebben Miriam en René een cateringservice, bieden ze kookworkshops en schenken ze koffie en thee op hun kleinschalige terras. En via de 'Kieketon' kun je zien en ervaren hoe de familie Witlox werkt.

Waardeer je lokaal en eerlijk geproduceerd voedsel en/of ben je een bourgondische levensgenieter die van kwaliteit houdt? Dan moet je echt naar de  boerderijwinkel van Het Belvershuys. Proef én geniet van de lekkerste producten!

6. Van Empel Asperges

Verse witte asperges, de lekkerste voorjaarsgroente volgens velen. De asperges van Henk en Hannie van Empel uit Haaren worden op de Brabantse zandgronden met respect voor natuur en milieu geteeld. In maart, april, mei en juni worden de asperges elke ochtend vers op het veld gestoken en daarna bij de boerderij gesorteerd, gewassen en geschild. 

In de sfeervolle aspergewinkel bieden Henk en Hannie ook heerlijke delicatessen aan zoals malse Brabantse ham, verse zalm, bijpassende wijn, krieltjes en kakelverse eieren, maar ook prachtig servies. Een topper bij asperges: Tijnsaus, deze is exclusief bij Van Empel verkrijgbaar. Een aanrader! 

Op de website vind je heerlijke recepten, de openingstijden en lees je alles over het teeltproces.

7. Landwinkel De Rozephoeve

Aan de rand van het uitgestrekte natuurgebied Kampina in Oisterwijk, vind je de monumentale boerderij van Bart en Susanne Claassen. Zij wonen hier samen met hun vier kinderen en Oma Nel. In een oude stal aan het woonhuis heeft Susanne een sfeervolle Landwinkel. In de winkel vind je een bijzonder product in de schappen: vlees van de eigen Japanse Wagyu koeien, de passie van boer Bart. 

Naast het wagyuvlees verkopen ze een groot assortiment ambachtelijke producten. Van jam, zuivel en ijs tot bier, wijn, worst, noten en kaas. Ook maken ze prachtige manden vol met streekproducten, erg leuk als cadeau. Kom je proeven en beleven?

8. 't ijsboerinneke

Drijvende krachten achter ‘t ijsboerinneke in Moergestel zijn Marc Bierkens en Linda Bierkens, broer en zus. Samen maken zij sinds juni 2017 ambachtelijk boerderij ijs. Je proeft dat het ijs gemaakt is van melk van hun eigen koeien en daar vertellen ze je ook graag over. Ze verkopen hun ijs vanuit het voormalige tuinhuis. In hun tuin hebben zijn een mooi terras waar je rustig kunt genieten van ijsje.

In de vitrine staan altijd 18 verschillende smaken ijs. Marc en Linda wisselen de smaken met de seizoen en proberen graag nieuwe en aparte smaken uit. Ook verwerken zo veel mogelijk producten uit hun eigen moestuin; kruiden, groenten en fruit.

9. Maretakkenkwekerij

Michiel en Suzanne Nouwens runnen aan Heikant 11 in Moergestel hun Maretakkenkwekerij. Zij kweken bomen met maretakken (ofwel Mistletoe) en tijdens de Kerstperiode staat de verkoop van bosjes maretakken en kransen centraal. 

In de zomermaanden zijn ze druk met de tuinderij. Met de seizoenen mee verandert het aanbod. Vanaf maart start de verkoop van de vaste kruidenplanten, eenjarige kruiden en moestuingerelateerde planten. Vanaf juli oogsten Michiel en Suzanne de knofloken en bieden ze aan als strengen. Lekker, lang houdbaar en leuk als cadeau. Ook verkopen ze honing van eigen bijenkasten. Alle producten zijn van eigen land, puur natuur, onbespoten en met liefde verzorgd. Op aanvraag kun je ook een rondleiding krijgen.

10. Asperges Schuurmans

Aspergekwekerij Schuurmans teelt al asperges sinds 1988. De kleinschalige boerderij is 30 jaar geleden overgegaan van vader op zoon Jan. Jan is tuinder en aspergekweker, Arine zorgt voor het sorteren en de verkoop. 

Van april tot en met juni kun je in de winkel behalve asperges ook allerlei bijpassende benodigdheden krijgen. En afhankelijk van het aanbod zijn er ook speciale groenten te koop, zoals oranje en paarse bloemkool, tuinbonen en zoete aardappel. Buiten het seizoen vind je in de automaat aan de straatkant diverse verse producten, van eieren tot zuivel uit de buurt. Voel je welkom, het hele jaar door!

11. Smaak van Hier / Boerderijwinkel Piet van Meintjeshoeve

In de boerderijwinkel van Rob en Lonneke Denissen vind je de allergrootste collectie zuivel van de boeren van De Smaak van Hier. In Heukelom koop je echte, pure en bijzonder smaakvolle vla, yoghurt en verse melk van hun eigen koeien. Of wat dacht je van ouderwetse hangop of rijstepap? 

Naast zuivel kun je in de winkel ook een mooie collectie zelfgemaakte kaas van de boer kopen en verse groente als (zoete) aardappelen, pompoenen, kool en uien van Schuurmans asperges uit Heukelom. Allemaal goed eten, wat direct uit de buurt komt!

12. Kerkhovense Molen

De Kerkhovense Molen is een begrip in Oisterwijk en omstreken. De molen is een schitterend monument waar nog wekelijks graan wordt gemalen, en waar in de molenwinkel behalve meel- en streekproducten ook groenten uit eigen tuin worden verkocht.

13. Koffiebranderij Rozema & van Schijndel

Jeroen en Jorg zijn samen koffiebranderij Rozema & van Schijndel. Met hun branderij willen ze het ambacht van koffiebranden vereeuwigen. Ze bieden koffie aan als een bijzondere ervaring. Of het nu gaat om een kop, een proeverij, een workshop of het samenstellen van je eigen blend. Koffie is bij hen het product waar je zo van geniet. De koffiebranderij vind je in het gebouw van het Europees Kermaisch Werkcentrum in de Leerfabriek KVL in Oisterwijk.