De 10 mooiste plekjes van Oisterwijk

Trek jij er graag op uit met je camera? Dan is Oisterwijk een gemeente die je zeker eens moet bezoeken! Oisterwijk heeft namelijk veel te bieden. Van prachtige natuur tot een historisch centrum vol mooie architectuur. En van een gezellig dorpshart tot moderne industriële hotspot. Ik ging een dag lang op pad en deel mijn route met je! 

Hoi! Mijn naam is Evelien Oerlemans en ik blog over fotografie en fotogenieke plekjes op fotografille.nl. Op uitnodiging van Bezoek Oisterwijk ben ik op pad gegaan om de mooiste plekken in de gemeente Oisterwijk te ontdekken. En mooie plekken, die zijn er genoeg. Kom het zelf ontdekken en boek een paar nachtjes in een van de leuke overnachtingsplekken!

Fotoroute langs de mooiste plekjes van Oisterwijk

1. Ontdek Kasteel Nemelaer

Ik begon mijn route bij Kasteel Nemelaer in Haaren (gemeente Oisterwijk). Een uitgestrekt landgoed waar je kunt wandelen en fietsen, met als hoogtepunt het fotogenieke landhuis wat vroeger een kasteel was. Het landhuis heeft, ondanks de restauraties en verbouwingen, nog steeds originele delen uit de 14en 15e eeuw. Kasteel Nemelaer is op afspraak te bezoeken, kijk hier meer informatie. Maar ook zonder afspraak kun je de buitenkant van het kasteel bewonderen. 

2. Natuurgebied Kampina: wandel langs het Belversven
Vanaf Kasteel Nemelaer fiets je in circa 10 minuten naar natuurgebied Kampina tussen Oisterwijk en Boxtel. Een uitgestrekt gebied met een enorme diversiteit aan natuur. Van vennen tot uitgestrekte heidevelden en van bos tot een beekje. 

Ik liep de Belversvenroute van 5 kilometer en werd getrakteerd op al het moois dat de Kampina te bieden heeft. Tijdens de afwisselende route ontdek je na iedere bocht weer een nieuw stukje Nederlandse natuur. Mijn persoonlijke favorieten? De smalle paden door de varens, het bruggetje over het beekje de Rosep, vennen met waterlelies en doorkijkjes over het water.

Tip: Bezoek de Kampina ook eens aan het einde van de zomer. Dan staat alle heide in bloei en vind je er volop paarsgekleurde velden. Extra mooi voor je foto’s!  

3. Paarden, runderen, vogels en meer

Wist je dat er runderen en paarden worden ingezet om de heide op de Kampina te behouden? Deze kuddes grazen hier waardoor jonge boompjes en grassen geen mogelijkheid krijgen om de heide te verdringen. Goed voor de natuur dus, maar ook heel tof om te fotograferen! Tijdens mijn rondje langs het Belversven ben ik ze helaas niet tegengekomen, maar tijdens een eerdere wandeling had ik wel het geluk om de paarden voor mijn lens te krijgen.

Naast grote grazers zit dit natuurgebied ook vol met vogels, insecten en amfibieën. Zo is het een ideale plek voor het blauwborstje, de kleine karekiet en worden er regelmatig ijsvogels gespot. Ook kikkers, vlinders en zelfs hagedissen kun je in de Kampina tegenkomen. 

4. Neem een kijkje bij het Natuurtheater

Op circa 10 minuten fietsen vanaf de Kampina vind je het Natuurtheater van Oisterwijk. Een openluchttheater dat stamt uit 1915 en nog steeds in gebruik is! In de zomer zijn er diverse voorstellingen voor jong en oud. Neem dus zeker even een kijkje in de Uitagenda van Bezoek Oisterwijk. Ook buiten de voorstellingen is het terrein van het natuurtheater het hele jaar door toegankelijk. Laat je verrassen allerlei leuke details in het bos rondom het theater. Het leek wel alsof ik in een sprookje terecht was gekomen. Vergeet dus niet om je heen te kijken. Het Natuurtheater ligt tussen verschillende vennen in. Het is dus zeker de moeite waard om die mee te pakken.

Tip: zin in een hapje of een drankje? Op het terrein van het Natuurtheater vind je Boscafé De Rode Lelie. Een gezellige plek om even uit te rusten, inclusief speeltuin voor de kids.

5. Natuurgebied: Oisterwijkse Bossen en Vennen 

Een bezoekje aan Oisterwijk is niet compleet als je de Oisterwijkse Bossen en Vennen niet hebt bezocht. Net als de Kampina is ook dit natuurgebied erg groot en gevarieerd. Daarom begon ik bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Hier kun je informatie krijgen over de omgeving, producten kopen in het winkeltje en allerlei activiteiten boeken. Natuurmonumenten zit in het pand Groot Speijck, waar ook een gezellige horecagelegenheid te vinden is.

Na een rondje door het bezoekerscentrum ging ik de bossen in. Hier loop je binnen een paar minuten naar het Speijckven of het Brouwkuipven. Maar je kunt vanaf hier ook naar het populaire Voorste Goorven, het Diaconieven of (iets verderop) het Groot Kolkven. Ieder ven heeft z’n charme en is fotogeniek. Vooral de vennen met eilandjes doen het goed op de foto. Bij het Groot Kolkven liggen bootjes langs een steiger, wat ook een leuk plaatje oplevert.

6. Het dorpshart van Oisterwijk 

Nu je allerlei plekken in de natuur van Oisterwijk hebt ontdekt, is het tijd om richting het centrum te gaan. In het historische centrum van Oisterwijk valt namelijk ook heel veel moois te zien. Dwaal door de oude straten zoals de Dorpsstraat en De Lind. Ontdek het fotogenieke Oude Raadhuis, wandel door het Trouwlaantje en bewonder de ‘Marialinde’, een lindeboom uit de 14e eeuw die achter het Oude Raadhuis staat. 

In deze straten vind je tientallen restaurantjes, lunchrooms en cafés waar je de bourgondische Brabantse sfeer direct voelt. Klik hier voor een overzicht van de horecagelegenheden in Oisterwijk. Maar er zijn ook veel winkels en galerieën die de moeite waard zijn om te bezoeken.  

7. Authentieke gevels

Vergeet niet om zo nu en dan omhoog te kijken wanneer je door het dorpshart van Oisterwijk loopt. De winkels en restaurants zijn veelal gevestigd in authentieke panden met mooie en fotogenieke gevels. Iedere gevel is uniek en zit vol met mooie details. 

8. Industriële hotspot: Leerfabriek KVL

Na het historische centrum mag ook het industriële deel van Oisterwijk niet ontbreken. Aan de overkant van het spoor vind je namelijk het terrein van de oude leerfabriek. Deze plek is afgelopen jaren opgeknapt en is nu de bruisende hotspot voor creatieve ondernemers. Je vindt hier volop oude gebouwen met een nieuwe bestemming. En vergeet ook geen bezoekje te brengen aan sundaymorning@ekwc, een werkplek voor kunstenaars die met klei werken. Rondleidingen zijn te boeken via de website. 

Iedere eerste dinsdag van de maand is er een gratis rondleiding van circa 75 minuten over het gehele KVL terrein. De rondleiding gaat door gebouwen, langs bedrijven en natuurlijk mag ook de winkel van Robèrt van Beckhoven niet ontbreken. Maar ook zonder rondleiding is het Leerfabriek KVL een interessante plek om te bezoeken. 

9. Vanaf het water: natuurgebied Moergestels Broek

De mooie plekjes die ik tot nu toe in het artikel heb genoemd zijn voornamelijk in het dorp Oisterwijk te vinden. Maar ook de andere dorpen in de gemeente zijn een bezoekje waard. Bijvoorbeeld Natuurpoort Reuselhoeve in Moergestel, waar je allerlei activiteiten kunt ondernemen. Van klimmen in het klimbos tot het bekijken van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Maar het meest fotogeniek is een tochtje met de kano door natuurgebied De Hilver. 

10. Buiten de gebaande paden

De route die ik hierboven heb beschreven brengt je naar heel veel mooie plekken. Maar er blijft altijd nog meer om te ontdekken. Wijk eens van je route af en kijk wat je tegenkomt! Ga eens naar de minder bekende vennen of loop een route die je niet eerder hebt gelopen. Zo kom je iedere keer weer wat nieuws tegen.

Zoals je ziet, heeft Oisterwijk heel wat te bieden. Daarnaast is Oisterwijk de perfecte uitvalsbasis om Brabant verder te ontdekkken. Publieks-lievelingen als de Efeling, Beekse Bergen, Loonse en Drunense Duinen en ook de steden Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda liggen verrassend dichtbij. 

Altijd op de hoogte blijven van actuele evenementen, leuke activiteiten en mooie plekken? Vergeet Bezoek Oisterwijk dan niet te volgen op Instagram en Facebook