Marialinde Oisterwijk gekozen tot De Boom van het Jaar 2023

De Marialinde in hartje van Oisterwijk is verkozen tot De Boom van het Jaar 2023. De 650 jaar oude lindeboom won met 7.076 stemmen en bleef daarmee de directe concurrent in IJsselstein ruim voor. De Marialinde wordt automatisch de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2024 wordt gehouden. 

Het verhaal van de Marialinde

Al ongeveer 650 jaar is de imposante Marialinde, ook wel Oude Linde genoemd, niet meer weg te denken uit Oisterwijk. Al in 1388 werd de linde vermeld. De boom staat in het historische centrum achter het Oude Raadhuis en heeft een rijke geschiedenis. Ze is al eeuwenlang een plek van ontmoeting. Onder de linde werd vergaderd, recht gesproken, gefeest en gedanst. Ook werd hier de markt gehouden.

Nog steeds komen mensen hier samen en genieten zij op het bankje rond de Linde. In de 19e eeuw was de Marialinde bijna dood, maar gelukkig groeide uit het vermolde hart een nieuwe loot. En vervingen meerdere vergroeide losse stammetjes in de loop van de tijd de originele stam van binnenuit.  

In totaal werden bijna 15.630 stemmen uitgebracht. Op de tweede plaats, met 4.906 stemmen, eindigde de Rode Beuk van de Baroniestad in het Utrechtse IJsselstein. Als derde eindigde de immense vleugelnoot op het Talmaplein in Zaandam Zuid met 688 stemmen. Deze boom werd in de jaren '60 geplant en voorziet de dichtbevolkte wijk al tientallen jaren van lucht en natuur.

Bezoek Oisterwijk en Top 5 Allermooiste dorpen van Nederland

De unieke Marialinde is aangemeld door Bezoek Oisterwijk, de promotie- en marketingorganisatie van Oisterwijk. Samen met de inwoners van Oisterwijk en gemeente Oisterwijk wist ze in de afgelopen weken veel aandacht voor de Marialinde te genereren. Het is overigens niet voor het eerst dat Oisterwijk meedingt naar een titel. In 2020 werd de Brabantse plaats door de ANWB uitgeroepen tot een van de vijf Allermooiste Dorpen van Nederland.

Verkiezing European Tree of the year

De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. De Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt jaarlijks georganiseerd door de Environmental Partnership Association. In totaal nemen 16 Europese landen deel. Nederland doet mee sinds 2018. SBNL Natuurfonds in Leersum verwierf in dat jaar het exclusieve recht om de Nederlandse inzending te mogen selecteren.