Rondleiding Joodse begraafplaats Oisterwijk

 Je wordt rondgeleid over één van de oudste en meest gaaf bewaarde Joodse begraafplaatsen in Nederland. Ruim 200 oude graven 'vertellen' in anderhalf uur over de boeiende geschiedenis en cultuur van de Joden in Oisterwijk.

Omstreeks 1730 kwam Salomon Simon als eerste Jood in Oisterwijk wonen. Vanaf die tijd volgden meerdere joodse marskramers, slachters en handelaren. De eerste Joodse rabbijn Jekoetiel ben Zuskind, een Poolse arts, die vanuit Amsterdam naar Oisterwijk werd gezonden, stichtte een snel groeiende Joodse gemeenschap. Al in 1748 vond er een begrafenis van een Joodse inwoner uit Oisterwijk plaats en werd de begraafplaats in gebruik genomen.

De monumentale begraafplaats is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Wij willen niet alleen het culturele erfgoed behouden maar het ook doorgeven aan huidige generaties.

Reserveren voor de rondleiding is nodig.

Je bent van harte welkom!

Wanneer

  • Zondag 29 oktober 2023 11.00 - 12.30 uur

Prijzen

  • € 5,00 Reserveren voor de rondleiding is nodig. Je kunt ook altijd op afspraak een rondleiding boeken. Liefst wel met meerdere personen tegelijk.

Locatie